Dobroczynne oleje. Olej z pestek moreli, z awokado i marula

Olej z pestek moreli, awokado czy olej marula to nie tylko dobrodziejstwa jakie spotykamy w naszej kuchni, bowiem bardzo często znajdują one szerokie zastosowanie i duże uznanie w kosmetyce, szczególnie tej naturalnej, bazującej tylko na składnikach pochodzenia naturalnego, bez jakichkolwiek sztucznych modyfikacji. Olej z awokado jest olejem płynnym, o zielonkawej barwie i jednolitej konsystencji. Jego […]

Czytaj więcej

Odchudzanie kaszą. Niepalona kasza gryczana, kasza jaglana na odchudzanie

Już od dawno wiadomo, że kasza jaglana na odchudzanie to idealne rozwiązanie dla osób od dłuższego czasu nieskutecznie zmagających się ze zbędnymi kilogramami. Kasza jaglana zawiera mnóstwo witamin oraz bardzo wartościowych składników odżywczych. Jaglanka z całą pewnością będzie znacznie zdrowsza niż niepalona kasza gryczana. Jak dowiedli naukowcy, kasza jaglana bardzo dobrze działa na przyspieszenie przemiany […]

Czytaj więcej

Nasiona roślin strączkowych – nasiona grochu

Rok 2016 według Organizacji Narodów Zjednoczonych ogłoszony został rokiem nasion strączkowych. Zarówno przetworzona żywność, jak i częste, a co najważniejsze nadmierne spożywanie zbyt dużej ilości mięsa, powoduje zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej. A to niesie ze sobą przykre konsekwencje ludzkiego organizmu, stając się zjawiskiem coraz powszechniejszym.   Strączkowe nasiona od setek lat stanowiły podstawę ludzkiego jadłospisu, dzięki […]

Czytaj więcej