Jak hodować kiełki? Czy w ogóle warto je jeść? Co nam oferują?Sprawdź i zakochaj się w tych mini pędach.  


Stanowią smaczny i zdrowy dodatek do kanapek, sałatek, zup czy przekąsek. Lekkostrawne. Ozdabiają nasze talerze, są niedrogie i łatwo dostępne przez cały rok. Można wyhodować je z różnych nasion, m.in. ze słonecznika, soi, fasoli, rzodkiewki, brokułów, a nawet rzeżuchy, kukurydzy czy pszenicy.

Kiełki.

Pełne walorów, zarówno odżywczych, jak i zdrowotnych. Spożywanie ich zaleca się niemal każdemu, także dzieciom i osobom starszym. Dowiedz się z nami, jak łatwo wyhodować je w domu, jakie mają wartości odżywcze i odkryj z czym je łączyć.


Wartość odżywcza

W wypuszczanym przez roślinę pędzie kumulują się wszystkie składniki odżywcze: witaminy: C, B1, B6, B9, E. Do obecnych w kiełkach minerałów zaliczyć można żelazo, cynk, wapń, fosfor, magnez i wiele innych. Dostarczają one także aminokwasy, białko oraz cenne ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wszystkie bogate są także w błonnik (np. trzy łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej niż kromka ciemnego pieczywa). Najlepsze i najbardziej wartościowe pod względem odżywczym są kiełki spożywane na surowo. Ich niewątpliwą zaletą jest również to, że są niskokaloryczne. Więc zamiast zjadać na śniadanie garść suplementów, lepiej sięgnąć po garść kiełków. To wyjdzie nam na zdrowie!

 


Domowa hodowla

Nasiona, które chcemy przeznaczyć do hodowli domowej, poszukajmy w sklepach ze zdrową żywnością. Wtedy mamy pewność, że ziarna nie były chemicznie konserwowane ani opryskiwane. Musimy je dokładnie przejrzeć i usunąć uszkodzone, przebarwione sztuki. Do kiełkowania wybieramy najlepiej wyglądające. Nasiona powinny kiełkować w ciepłym miejscu (najlepsza temperatura to 18-22 st. C), ale nie w pełnym słońcu, (np. na parapecie), bo pędy będą gorzkie. Trzeba je najpierw starannie opłukać letnią przegotowaną wodą, a następnie moczyć przez kilka godzin. Do zraszania także używamy zawsze letniej, przegotowanej wody. Metod hodowlanych jest mnóstwo – kiełkownica, słoik, woreczek, wata, ziemia, sitko.

 

Zastosowanie wybranych kiełków


Kiełki brokułów

Smak: lekko pikantny

Z czym je łączyć? Najlepsze są spożywane na surowo – jako dodatek do kanapek, sałatek, mieszanych surówek i twarożków.


Kiełki rzodkiewki

Smak: ostry, pieprzny

Z czym je łączyć? Kiełki rzodkiewki doskonale pasują do dań na bazie jajek, np. sałatek, kanapek czy twarożków. Możną je łączyć z różnymi sosami – majonezowym, śmietanowym.


Kiełki soi

Smak: delikatny, chrupiący.

Z czym je łączyć? Są doskonałym dodatkiem do dań z woka, w tym warzyw i mięsa. Najlepiej dodawać je pod koniec przygotowywania potrawy.


Kiełki słonecznika

Smak: lekko orzechowy

Z czym je łączyć? Dobrze komponują się z kanapkami z serem, wędliną czy pasztetem; sprawdzają się jako dodatek do dań z mięsa, ryb oraz sałatek z pomidorków koktajlowych.


 

W sklepie i w domu

Jeśli nie masz możliwości, aby pokusić się na samodzielną hodowle kiełków, poszukaj ich w sklepie. Jednak zanim kupisz, koniecznie sprawdź kilka szczegółów. Termin przydatności do spożycia, to ważna kwestia, bo po tygodniu kiełki tracą swe wartości odżywcze. Zwróć uwagę, czy nie ma śladów pleśni. Przechowuj kiełki w lodówce. Najlepiej zjedz je w ciągu 2-3 dni i nie trzymaj ich w plastikowych torebkach ani szczelnie zamkniętych pojemnikach. Przełóż je do szklanego słoika i przykryj pokrywką z dziurkami, żeby docierało do nich powietrze.

 

Mój zdrowy przepis

 

Już wiemy, jakie właściwości zdrowotne kryją się w tych małych pędach. Teraz przedstawię mój ulubiony przepis na wykorzystanie kiełków. Zapewniam, że skradnie wasze serca! Mnie uwiódł prostotą i smakiem. Zaczynajmy!

Sałatka z kiełkami

Składniki:

  • Szklanka dowolnych kiełków
  • Puszka ananasa w plastrach
  • 10 dag sera żółtego w kawałku
  • Duży ząbek czosnku
  • 3-4 gałązki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  •  pieprz

 

Ananasa odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Ser żółty kroimy w wąziutkie słupki. Mieszamy kiełki, ser i ananasa. Do 3 łyżek oliwy wyciskamy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem sałatkę. Doprawiamy do smaku pieprzem. Siekamy drobno listki pietruszki. Posypujemy nimi sałatkę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Smacznego!